מחלת נפש שונה במהות שלה ממחלה פיזית והרבה פעמים, לא פשוט ואף מאתגר לאבחן אותה. הסיבות לאתגר הן משום שבמקרים רבים אנשים הנמצאים במצב נפשי רעוע, כלל לא מודעים לכך שנפשם במצב קשה. בנוסף, התסמינים שמתלווים למחלות נפש הרבה פעמים לא ברורים באופן חד משמעי ולכן חלק מהאנשים שסובלים מבעיות נפשיות חווים הקלה ותקווה כשהם מקבלים אבחון מחלת נפש. אחרים עשויים להרגיש שאבחנה היא "רק מילים". אנשים שמאובחנים עם בעיות נפשיות עשויים אפילו להרגיש כמה רגשות מתחרים בו זמנית, כמו הקלה על כך שיש שם לנושאים שמטרידים אותם, אבל פחד וכעס על המחלה.
קבלת אבחנה
חלקם מרגישים שהאבחנה שקיבלו נושאת תפיסות שליליות או מזיקות ואינם מעוניינים לקבל אותה, אבל קבלת האבחנה היא צעד שימושי לקראת טיפול יעיל ושיפור איכות החיים, כמו הטיפולים המוצעים במסגרת הוסטלים לנפגעי נפש.
להבדיל מסוכרת או סרטן, אין בדיקה רפואית שמספקת אבחנת מחלת נפש. איש מקצוע בתחום הבריאות מבצע מספר צעדים להערכה, כולל בדיקה גופנית על מנת לשלול כל מצב רפואי בסיסי שעלול לגרום לתסמינים.
ברגע שמצבים רפואיים אחרים נשללים, הנבדק מופנה לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש, שמשתמש במדריך האבחון הסטטיסטי של הפרעות נפשיות, מהדורה חמישית, על מנת לבצע אבחנה. המדריך מפרט קריטריונים שכוללים תחושות, סימפטומים והתנהגויות למשך פרק זמן שאדם צריך לעמוד בהם כדי להיות מאובחן רשמית עם מחלה. מי שמאבחן מחלות נפש הוא פסיכיאטר שיכול להתאים טיפול מתאים, בין אם מדובר בטיפול תרופתי, בין אם מדובר בטיפול נפשי בחדר הטיפולים ובין אם בשילוב של שני סוגי הטיפולים שאמור לאזן את הגוף מבפנים ולגרום לאדם הסובל מהמחלה להרגיש טוב יותר.
למה אבחון מחלת נפש חשוב?
איש מקצוע רפואי קובע אבחנה על ידי ראיון לגבי ההיסטורי הרפואית של התסמינים. בחלק מהמקרים, הרופא ידרוש כמה בדיקות רפואיות על מנת לשלול מחלות גופניות אפשריות, אבל לא ניתן להעריך את בריאות הנפש באמצעות בדיקות דם או נתונים ביומטריים אחרים.
לכן הרופאים משתמשים בניסיונם כדי לקבוע את האופן בו מערכת התסמינים משתלבת במה שידוע על בריאות הנפש. האבחון הוא כלי חשוב לנבדק ולרופא. רופאים ומטפלים משתמשים באבחון כדי לייעץ לגבי אפשרויות טיפול וסיכונים בריאותיים עתידיים.
אבחון מחלה נפשית חשוב כדי להרכיב את תוכנית הטיפול המתאימה. למרות שתיוג התסמינים אינו מקל אוטומטית, הנבדקים מרגישים טוב יותר כשהם יודעים שהתקדמו בתהליך קבלת הטיפול.
השלב הבא
חלק מהאנשים שמאובחנים עם מחלות נפשיות לומדים כמה שיותר על מחלתם, או שהם מתמודדים עם הנושא בפעם הראשונה. בכל מקרה, אבחון הוא נקודת התחלה ללמידה נוספת. כשהרופא מדבר עם הנבדק על מצבו, מומלץ לכתוב הערות כדי ללמוד על האבחנה מאוחר יותר. כשלומדים על המצב, ניתן למצוא את התסמינים תואמים במובנים מסוימים ואינם תואמים באחרים, וזה נורמלי.
יש להתמקד בלמידת תסמינים וטיפולים. בחלק מהמקרים ניתן ללמוד על תחזיות מייאשות שקובעות שאי אפשר לרפא מחלת נפש חמורה. יחד עם זאת, עם טיפול ניתן להפחית או להעלים את הסימפטומים. אבחון הוא הצעד לקבלת טיפול טוב, ולא עונש.
העדר הסכמה עם האבחנה
חשוב לוודא שהרופא לקח בחשבון את כל האפשרויות, אבל במצב של חוסר הסכמה עם הערכת הרופא, מומלץ לא להפסיק את הטיפול אצלו באופן אוטומטי. הרופא כבר מכיר את הסימפטומים, והאבחנה היא פשוט כלי שיסייע למטופל ולרופא לטפל בסימפטומים אלה. בכל אופן, במצב נפשי רעוע בין אם מדובר במשהו זמני ובין אם במחלה של ממש, אין להקל ראש ויש לשים דגש על אבחון והתאמת טיפול אופטימלי לשיפור ואיזון המצב.