אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

טיקים – אבחון וטיפול

יש לא מעט מצבים רפואיים שלא ממש נמצאים במודעות של הציבור או יותר נכון מודחקים, אך ככל שהזמן עובר, הם עוברים תהליך טרנספורמציה, מוצפים בתקשורת, מסוקרים והופכים להיות מדוברים ומוכרים יותר. תסמונת טורט היא אחת מהם. מדובר במצב רפואי המאופיין בהופעה של טיקים שאינם חולפים מעצמם. מדובר למעשה בתנועות שאינן רצוניות שיכולות לבוא לידי ביטוי בהוצאת קולות לא שגרתיים, תנועות של העיניים כמו מצמוץ למשל, כחכוח של הגרון ועוד.

סוגים של טיקים שכדאי להכיר ומתי מומלץ לפנות לרופא?

התסמונת מושפעת וגם משפיעה על מערכת העצבים שלנו, כלומר היא קשורה באופן ישיר לפעילות מוחית ולחוט השדרה. התסמינים שלה כוללים בין השאר גם אקולליה שזה חזרה על מילים או משפטים, עוויתות בלתי צפויות, תנועות ועוד. ממחקרים עולה כי קיים קשר ישיר בין החמרה של התסמינים לבין לחץ ומתח. יש גם לא מעט ילדים, בני נוער ומבוגרים הסובלים מהתסמונת וגם מפתחים בעיות קשב וריכוז או מה שנקרא או הפרעה אובססיבית קומפולסיבית.

יש כמה סוגים עיקריים של טיקים כמו למשל טיקים פיזיים, טיקים קוליים כאשר נהוג לחלק את כל סוגי הטיקים לטיקים פשוטים או מורכבים.

קיימים שני סיווגים עיקריים לטיקים:

טיקים פשוטים- מאופיינים בהשמעה של צליל אחד או הנעת שריר אחד. התנועות הינן קצרות מאוד וברוב המקרים חוזרות על עצמן פעם אחר פעם. חשוב לציין כי יש המון מצבים שמופיעים טיקים אצל ילדים בעיקר ואז הם חולפים מעצמם תוך מספר ימים עד מספר שבועות ובמקרה כזה אין צורך להילחץ, אלא להיפך, עדיף להתעלם מהסיטואציה כדי לא ליצור החמרה.

טיקים מורכבים. כשמם כן הם. הם מערבים כמה קבוצות של שרירים או כמה צלילים המופיעים אחד אחרי השני.

מדוע נוצרת התסמונת בגוף?

בשונה ממחלות רבות אחרות, לא ידוע באופן חד משמעי מדוע נוצרת בגוף התסמונת. יחד עם זאת, מחקרים מראים קשר ישיר בין היווצרותה לבין גורמים גנטיים וסביבתיים. נמצא כי נוצר מצב של חוסר איזון בפעילות הורמוניים עצביים במערכת העצבים, כלומר במוח. כאמור, במצבים של לחץ, עייפות דומיננטית וגם כאשר מופיעה התרגשות, הטיקים נוטים להתגבר. בנוסף, נמצא קשר ישיר בין גורמים גנטיים לבין הופעה של התסמונת.  אצל ילדים ומבוגרים הסובלים מפיגור, פגיעה מוחית כתוצאה מטראומה או אוטיזם, הסיכוי להופעת תסמונת טורט עולה.

 

תסמונת טורט טיפול

יש כל מיני שיטות שבאמצעותן ניתן לטפל בתסמונת טורט. כאמור, מכיוון ולחץ הוא גורם ישיר המעודד החמרה של הטיקים, כדאי הרבה פעמים לטפל דווקא ולנסות להוריד ככל הניתן את רמות הלחץ והסטרס. בנוסף יש לא מעט מצבים שבהם דווקא התגובה של הסביבה הקרובה כמו בני משפחה וחברים מייצרת איזשהו טריגר להופעה של התסמינים ולכן צריך להשקיט גם את המקומות האלה. חשוב להבין כי ילדים ומבוגרים הסובלים מהתסמונת לא שולטים בטיקים ורק כאשר מצליחים להביא את הגוף לסוג של איזון, הרבה יותר קל לשלוט בהם וגם להפחית את התדירות והעוצמה שהם מופיעים.

 

טיפולים שבאמת עובדים

ניתן למשל לשלב הדרכה עבור ההורים וגם להסביר לצוות המחנך איך כדאי לנהוג במצבים כאלה. חשוב מאוד לחסוך בביקורת, להימנע מהערות ומתן עונשים, כי הדבר רק מחמיר את הבעיה עוד יותר ואז קשה לצאת מהלופ הזה. יש מגוון של טיפולים כמו למשל טיפול התנהגותי, טיפול פסיכולוגי, טיפולים באמצעות מגע, טיפולים רגשיים, טיפולים משולבים… אפשר כמובן גם לבחור בטיפול תרופתי או לחילופין לנסות טיפולים מעולם הרפואה המשלימה כמו דיקור או מתן צמחי מרפא.