אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

איך ניתן לטפל בצפיפות עצם נמוכה?

העצמות הן שלד שמספק תמיכה בכל איברי הגוף שלנו. לעצמות יש מגוון רחב של תפקידים והן מהוות מקור חשוב להיווצרות מח העצם שמספק את רוב התאים של הדם בגוף שלנו. למעשה, מדובר באיבר חי אשר נבנה וגם מתפרק כל הזמן, מעניק תמיכה לשרירים ומאפשר לגוף לזוז ולנוע בגמישות אופטימלית. יש חשיבות רבה על שמירת העצמות במצב תקין. בנוסף לתפקידים שציינו, עצמות משמשות את גופנו בתור מאגר של מינרלים כמו למשל סידן. צפיפות עצם נמוכה היא מצב של צפיפות עצם ברמה נמוכה מצפיפות השיא הרגילה, אבל אינה נמוכה מספיק על מנת להיות מסווגת כאוסטאופורוזיס. האיבחון הוא על ידי מדידה של מידת הדחיסות והחזקות של העצמות.

מה הגורם?

אם בדיקת אולטרסאונד גילתה שצפיפות העצם שלכם נמוכה בהשוואה לצפיפות השיא הרגילה, הרופא יקבע שיש לכם צפיפות עצם נמוכה, שפירושה סיכון גדול ככל שהזמן עובר לסבול משברים בגפיים, כמו כן אתם עלולים לפתח מחלה שנקראית אוסטאופורוזיס.

עצמות הופכות להיות דקות באופן טבעי ככל שאנשים מתבגרים, מכיוון שלאחר גיל העמידה, תאי עצם קיימים נספגים מחדש בגוף מהר. כאשר זה קורה, העצמות מאבדות מינרלים, כבדות, מסה ומבנה, מה שהופך אותן לחלשות יותר ומגביר את הסיכון לשבירה.

כל האנשים מתחילים לאבד מסת עצם לאחר שהגיעו לשיא צפיפות העצם בסביבות גיל שלושים. ככל שהעצמות שלכם עבות יותר בגיל שלושים, כך לוקח יותר זמן לפתח אוסטאופורוזיס ולהיות בסיכון גבוה של שברים בגפיים.

הקשר למצבים רפואיים אחרים

חלק מהאנשים עם אוסטאופורוזיס עשויים שלא לסבול מאובדן עצם. המצב עשוי להיות גם תוצאה של מצב רפואי אחד או יותר, תהליכי מחלה או טיפולים שונים. נשים נוטות הרבה יותר לפתח צפיפות עצם נמוכה ואוסטיאופורוזיס מאשר גברים.

הסיבה לכך היא שלנשים יש סיכון גדול יותר לפתח את המחלה היא מכיוון שהאובדן של מסת העצם מואץ כאשר מתרחשים שינויים הורמונליים בזמן גיל המעבר.

מצבים שעלולים להוביל לצפיפות עצם נמוכה

אצל גברים ונשים, התרחישים הבאים עלולים לתרום להתפתחות המחלה:

  • הפרעות אכילה או בעיות חילוף חומרים שאינן מאפשרות לגוף לקלוט מספיק ויטמינים ומינרלים ולהשתמש בהם.
  • כימותרפיה או תרופות כגון סטרואידים שמשמשות לטיפול במספר מצבים, כולל אסמה.
  • חשיפה לקרינה.

היסטוריה משפחתית של אוסטאופורוזיס, רזון מוגזם, פעילות גופנית מוגבלת, עישון ושתיית כמויות מופרזות של אלכוהול, מגבירים גם הם את הסיכון לצפיפות עצם נמוכה ובסופו של דבר לאוסטאופורוזיס.

אנשים עם נטייה לסבול מאוסטאופורוזיס, חייבים להיות תחת מעקב רפואי ולבצע את כל הבדיקות הנדרשות בכדי שניתן יהיה למנוע הידרדרות במצבם הרפואי.

מהם הסימפטומים?

לאוסטאופורוזיס אין תסמינים ולא מתרחשים כאבים או שינויים בגוף כשהעצם הופכת להיות דקה יותר, אם כי הסיכון לשבירת עצם עולה ככל שהעצם הופכת להיות פחות צפופה.

איך מאבחנים?

האיבחון מתבצע באמצעות בדיקת צפיפות עצם, שמתבצעת ברוב המקרים כדי לקבוע אם לנבדק יש אוסטיאופרוזיס. הבדיקה המדויקת ביותר שקיימת היום היא ספיגה של קרני רנטגן כפולות אנרגיה, אם כי קיימות שיטות אחרות. בדיקת רנטגן כפולה היא סוג של צילום רנטגן שמזהה עד שני אחוזים מאובדן עצם בשנה.

צילום רנטגן סטנדרטי אינו שימושי באבחון, מכיוון שהוא אינו רגיש מספיק על מנת לזהות כמויות קטנות של איבוד עצם או שינויים קלים בצפיפות העצם.