אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

מהי מחלת הנוך שונליין ומהן דרכי הטיפול בה?

הנוך שונליין היא מחלה שמתבטאת בדלקת כלי דם קטנים. המחלה מתרחשת לרוב בילדים, והדלקת גורמת לכלי דם בעור, במעיים, בכליות ובמפרקים להתחיל לדלוף. התסמין העיקרי הוא פריחה עם מספר רב של חבורות קטנות, במראה עבה, על הרגליים או הישבן.

למרות שהמחלה עשויה להשפיע על אנשים בכל גיל, רוב המקרים מתרחשים בילדים בין הגילאים שנתיים עד 11. הנוך שונליין שכיחה יותר אצל בנים מאשר בנות, ומבוגרים עם המחלה נוטים ללקות במחלה חמורה יותר בהשוואה לילדים.

מאפייני מחלת הנוך שונליין

המחלה מסתיימת ברוב המקרים לאחר חודש עד חודש וחצי, לפעמים עם הישנות תסמינים במהלך פרק זמן זה, אבל ללא השלכות ארוכות טווח.

אם נפגעים איברים כמו הכליות והמעיים, לעתים קרובות יש צורך בטיפול וחשוב לבצע מעקב קבוע על מנת למנוע סיבוכים חמורים. למידע נוסף אודות המחלה ואודות מחלות ראומטולוגיות נוספות, כנסו לאתר amarilyo.com.

גורמים וגורמי סיכון

רופאים מאמינים שמערכת החיסון של הגוף אחראית על מיקוד לכלי הדם המעורבים במחלת הנוך שונליין. תגובה חיסונית שאינה תקינה לזיהום עשויה להיות גורם במקרים רבים, עם התפתחות סימפטומים של זיהום בדרכי הנשימה העליונות.

בחלק מהמקרים, המחלה נובעת מחיסונים נגד זיהום בבטן, קדחת צהובה, חצבת או הפטיטיס B; מזונות, תרופות, כימיקלים ועקיצות חרקים. המחלה עשויה להיות קשורה גם למזג האוויר הקר של הסתיו והחורף.

תסמיני הנוך שונליין

התסמינים הקלאסיים של הנוך שונליין הם:

  • פריחה חמורה
  • כאבי פרקים שמשפיעים על התנועה
  • נפיחות מפרקים
  • כאבי בטן חמורים
  • מחלת כליות
  • דם בשתן.

לפני תחילת התסמינים, אנשים שסובלים מהמחלה עשויים לחוות תסמיני חום, כאבי ראש וכאבי שרירים במשך שבועיים עד שלושה שבועות. לעתים רחוקות, איברים אחרים, כגון המוח, הריאות או חוט השדרה עלולים להיפגע.

אבחון המחלה

האבחנה של מחלת הנוך שונליין עשויה להיות ברורה עם נוכחות הפריחה האופיינית, דלקת פרקים וכאבי בטן. הרופא יזמין כמה בדיקות על מנת לשלול אבחנות של ממצבים רפואיים אחרים, לאשר את האבחנה הנכונה ולהעריך את התסמינים, המאפיינים וההשלכות.

בחלק מהמקרים, כשהאבחנה אינה ודאית, במיוחד אם התסמין הוא הפריחה הקלאסית, הרופא יבצע ביופסיות של העור או הכליות. בדיקות שתן ודם יבוצעו על מנת לזהות סימנים של מעורבות כלייתית ויתכן שיהיה צורך לשוב עליהן במהלך המעקב כדי לעקוב אחר כל שינוי בתפקוד הכליות.

טיפול במחלת הנוך שונליין

למרות שאין טיפול פרטני למחלת הנוך שונליין, הרופא יקבע תרופות כאב ללא מרשם, כגון אצטמינופן או תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות, כגון איבופרופן ונפרוקסן לכאבי פרקים. במקרים מסוימים, ניתן להשתמש בתרופות קורטיקוסטרואידיות.

הפריחה וכאבי המפרקים חולפים ברוב המקרים לאחר חודש עד חודש וחצי מבלי לגרום לנזק קבוע. התקפי הפריחה עשויים לשוב בחלק מהמקרים, אבל בדרך כלל הם מתונים יותר, אינם כרוכים בתסמיני מפרקים ובטן, והם מתפוגגים מעצמם.

איך בוחרים ראומטולוג לאבחון וטיפול במחלה?

לאחר שמופיעים התסמינים וקיים חשד שזו אכן המחלה, מומלץ לפנות לראומוטולוג מומחה שיאבחן את המצב לעומק, ישלח אתכם לביצוע הבדיקות הרלוונטיות ויקבע עבורכם תכנית טיפול מתאימה. כדאי לבחור רופא מקצועי, זמין, שיענה לכם על השאלות, יתנהג מולכם בשקיפות ויסביר לכם על המחלה. ניתן להיעזר ברשת האינטרנט, לאתר המלצות של רופאים מקצועיים או לפנות למקורות אחרים ואף לנסות להשוות בין כמה רופאים במידת האפשר. בחירת רופא נכונה תסייע בהורדת רמות הלחץ וקביעת תכנית טיפול שתשפר את המצב באופן ניכר.