אודות | כתבו לנו | פרסמו באתר | צרו קשר

מה היא בדיקת אולטרסאונד?

מבוא לבדיקות אולטרסאונד

בדיקת אולטרסאונד, אשר מוכרת פעמים רבות גם בשמה העברי – סונגורפיה, היא בעצם מעין בדיקה רפואית אשר מאפשר לנו לקבל תמונה חייה של איבר ספציפי בגוף האדם, זאת כאשר בדיקת האולטרסאונד משתמשת בגלי קול מיוחדים אשר מתקבלים בתדירות גבוהה הרבה יותר מרמת השמיעה של אדם. בעזרת בדיקות אלה, ניתן גם כאמור לבדוק את הזרימה של הדם שלו בוורידים או בעורקים של הגוף.

במה בדיקת אולטרסאונד שונה מצילומי רנטגן או CT לב?

כפי שניתן להבין רק מהכותרת, הבדיקה היא למעשה בדיקה אשר לא דורשת חשיפה של האדם שעובר את הבדיקה לקרינה מסוג מייננת – קרינה מלאה באנרגיה, אשר יכולה בצורה כזו או אחרת לפגוע בחומר התורשתי בקיים בתאי הגוף ובמקרים מסוימים להוביל לסרטן, זאת להבדיל מבדיקות שונות לדוגמת – סיטי לב, או מצילום רנטגן.

בדיקות אולטרסאונד הן בדיקות חיצוניות

לרוב, הבדיקה היא בכלל בדיקה חיצונית, אשר מתבצעת כאשר מכשיר האולטרסאונד מונח על העור של המטופל, אך מצד שני, ישנן גם בדיקות אולטרסאונד חודרניות, כאשר המכשיר הייעודי לביצוע הבדיקה מוחדר במקרים הללו ממש לתוך גוף האדם.

האם הבדיקה בטוחה מבחינת המטופל שעובר אותה?

חד משמעית כן. אולטרסאונד היא בדיקה בטוחה בצורה חד משמעית. כמו כן, מדובר על בדיקה אמינה מאוד, אשר מאפשרת לנו קבלה של תמונה מדויקת מאוד של חלקים ואיברים רבים בגוף האדם, אך מדובר על בדיקה אשר לא מתאימה לכל חלק או אזור בגוף שלנו, או לכל מצב או סיטואציה רפואית. לדוגמה, לא ניתן לבצע בדיקה זו כיום על מנת לבדוק איברים שונים בגוף שלנו אשר כוללים אוויר רב, כמו המעי הגס, הקיבה, וכיוצא בזאת.

מה ניתן לגלות באמצעות הבדיקה?

חשוב להבין כי פרט למכשיר האולטרסאונד הרגיל, יש גם מכשירים נוספים המיועדים בין השאר לבדיקה של בלוטת הערמונית אצל גברים, בדיקת רחם ושחלות אצל נשים, בדיקת אקו הבודקת את חדרי הלב ועוד. ההבדל העיקרי בין המכשירים בא לידי ביטוי במתמר בו עושים שימוש. במהלך הבדיקה ניתן לגלות ממצאים שונים כמו אבנים בכליות או בדרכי המרה, אבנים בדרכי השתן, גידולים ברחם, גידולים בערמונית, גידולים בכליה ודרכי השתן, ציסטות מסוגים שונים, מחלות מבניות של שריר הלב, הרחבה של דרכי מרה, בעיות הקשורות לרקמות השד, בלוטת התריס ובכלי הדם. מדובר בבדיקה סופר חשובה ושימושית בתחום הרפואה, היא נעשית או על ידי רופא או על ידי טכנאי מוסמך לביצוע בדיקת אולטרסאונד. חשוב לדעת כי היום ניתן די בקלות לקבוע תורים לאולטרסאונד מכל הסוגים דרך קופות החולים, ובמקרים דחופים, ניתן לזרז את התור ולהגיע למכונים פרטיים וכך גם לקבל החזר על הבדיקה דרך הביטוח.